Lokalna kuchnia pozwala poznać dogłębniej daną kulturę i tradycje. Położone tuż przy zachodnim wybrzeżu Afryki – Wyspy Kanaryjskie od wielu wieków leżą na skrzyżowaniu dróg pomiędzy Europą a Ameryką. Otoczony wyjątkowymi plażami archipelag słynie z różnorodności oferowanych owoców morza, a także wielu zdrowych dodatków. Czytaj dalej, aby odkryć kuchnię Wysp Kanaryjskich, z jej unikalną mieszanką smaków ukształtowanych pod wpływem kuchni Afryki, Europy i Ameryki – jedyne w swoim rodzaju połączenie świeżości oraz aromatów.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Spis treści
Kuchnia Kanaryjska
Tradycyjną kuchnię kanaryjską można opisać w dwóch słowach: prosta i pyszna. Kładąc nacisk na świeżość, codzienne dania kanaryjskie obejmują grillowane mięsa lub ryby (tuńczyk, miecznik, okoń morski). Dodatkowo zupy, gulasze i warzywa – z których wiele jest zaskakująco sytych.
Najlepszym sposobem na odkrycie autentycznych doznań kulinarnych jest jedzenie jak lokalni mieszkańcy. Podczas wakacji na Wyspach Kanaryjskich udaj się do tawern, rodzinnych restauracji w wioskach położonych poza szlakami turystycznymi. W tych miejscach spróbuj ulicznego jedzenia. Wówczas będziesz miał okazję skosztować przysmaków i tradycyjnych potraw, które mieszkańcy Wysp kochają najbardziej.
Co jedzą Kanaryjczycy na co dzień?
Dań tych jest sporo, my jednak skupimy się na kilku najpopularniejszych.
Gofio
Kanaryjskie dzieci od zawsze słyszą od swoich dziadków, że „szklanka mleka z gofio poprawia zdrowie”. Chociaż ta konkretna kombinacja może nie być najsmaczniejszą opcją dla podróżników, gofio jest bardzo wszechstronnym jedzeniem. Może być podawane w wielu formach: z zupami, sosami, a nawet jako lody. Mąka wytwarzana z prażonych ziaren, głównie pszenicy i niektórych odmian kukurydzy stała się ważną częścią diety mieszkańców podczas hiszpańskiej wojny domowej, ponieważ jest bogata w niezbędne witaminy, błonnik oraz białko. Jeśli w niektórych miejscach na archipelagu (takich jak La Orotava na Teneryfie) w powietrzu unosi się słodki zapach, może to być młyn produkujący gofio.
Mojo Picón
Mojo picón to pikantny sos składający się z czosnku, oliwy z oliwek, czerwonej lub zielonej papryki, kminku, soli i octu. Jeśli lubisz odrobinę pikanterii, dodanie ostrego chili pasuje do większości hiszpańskich dań. Ten tradycyjny sos jest podawany z prawie każdym daniem na Wyspach Kanaryjskich. Odwiedzając Wyspy Kanaryjskie, można znaleźć ręcznie robione mojo na targowiskach w atrakcyjnych cenach, ale koniecznie spróbuj jednych z najlepszych dań mojo w lokalnych restauracjach – restauracja Amigo Camilo przy plaży Las Canteras w Las Palmas de Gran Canaria serwuje jedne z najlepszych na wyspie.

Najpopularniejsze dania Wysp Kanaryjskich
Ropa vieja
Mylące nazwy są powszechne w kuchni hiszpańskiej. Ropa vieja oznacza dosłownie po hiszpańsku „stare ubrania”, jednak nie zniechęcaj się do spróbowania tego dania ze względu na jego nazwę. Do jego przygotowania nie użyto żadnych starych ubrań! Pierwotnie odniesienie do „starych ubrań” mogło wywodzić się z pomysłu wykorzystania resztek popularnego hiszpańskiego dania Puchero. Ponieważ oba przepisy mają te same podstawowe składniki (ciecierzyca, mięso, cebula oraz ziemniaki), pomysł ten ma sens. Na Wyspach Kanaryjskich ropa vieja jest bardzo popularnym daniem, mimo że jej przygotowanie zajmuje dużo czasu. Nigdy nie spróbujesz tego samego dania dwa razy, ponieważ każde gospodarstwo domowe robi go inaczej. Polecamy spróbować tego dania w restauracji Parador de las Cañadas del Teide, na najwyższym szczycie Hiszpanii, jeśli chcesz spróbować tradycyjnie przyrządzonej ropa vieja.
Sancocho canario
Ten lokalny specjał łączy w sobie kilka wpływów gastronomicznych archipelagu. Przepis na sancocho canario został wyeksportowany do kilku miejsc w Ameryce Łacińskiej z powodu ogromnych ruchów migracyjnych, których doświadczyła ludność Wysp Kanaryjskich. Danie składa się z ryby gotowanej w całości i podawanej ze słodkimi ziemniakami, gofio oraz papas arrugadas. Jest to proste i zdrowe danie, ale warto dodać mojo picón, aby poczuć kontrast między słodyczą, ostrością oraz nutą słoności.
Bienmesabe
Bienmesabe to kolejny przykład pomysłowej nazwy typowego kanaryjskiego dania. Deser ten jest tradycyjnym deserem produkowanym na wyspie Gran Canaria, w miejscowości Tejeda. Miejscowość jest znana z obfitości drzew migdałowych, które są wykorzystywane do przygotowania bienmesabe. Przepis wymaga użycia jajek, cukru, skórki z cytryny i oczywiście migdałów. Wersja kanaryjska jest najprawdopodobniej adaptacją tradycyjnego hiszpańskiego deseru zwanego bienmesabe Antequerano pochodzącego z prowincji Malaga. Teraz, gdy znasz już składniki tego dania, czy możesz odgadnąć hiszpańskie znaczenie bienmesabe? Tłumaczy się to dosłownie jako „smakuje mi”. Nie jest to trudna nazwa do zapamiętania podczas wizyty na Wyspach Kanaryjskich.
Co warto spróbować?
Miel de palma
Nie daj się zmylić nazwie tego dania. Miel oznacza miód w języku hiszpańskim, jednak miel de palma nie jest rodzajem miodu (w rzeczywistości jest bardziej odżywczy niż miód) i nie pochodzi on z wyspy La Palma. Miel de palma jest w rzeczywistości sokiem powstającym z drzew palmowych i jest wytwarzany na wyspie La Gomera. Sok „Miód palmowy” jest używany jako dodatek do niektórych przystawek, a także do serów, deserów, a nawet mięs. Jeśli spędzasz wakacje na Gran Canarii, odwiedź restaurację Nelson. W niej będziesz mógł spróbować kilku doskonałych przykładów wykorzystania miel de palma w lokalnej kuchni.
Almogrote
Almogrote to aromatyczny dip typowy dla małej wyspy La Gomera, przygotowywany z resztek dojrzałego sera, ostrej i łagodnej papryki. Wszystko to zmieszane jest z kultowymi hiszpańskimi składnikami: oliwą z oliwek i czosnkiem. Podobnie jak charakter lokalnych mieszkańców La Gomery, almogrote ma mocny i pikantny charakter. Aby delektować się nim jak miejscowi, posmaruj chleb grubą warstwą almogrote. Jednym z najlepszych miejsc do spróbowania tego regionalnego przysmaku jest La Montaña – Casa Efigenia – ulubiona restauracja wśród mieszkańców, położona tuż obok Parku Narodowego Garajonay.
Kanaryjskie wina z Chronioną Nazwą Pochodzenia
Oprócz dań kuchni kanaryjskiej spróbuj kieliszek lokalnego wina. Podobnie jak reszta krajów europejskich, Hiszpania posiada pewne produkty, którym przyznano etykietę Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP). Etykieta została przyznana w celu ochrony, promowania jakości i autentyczności niektórych regionalnych potraw oraz produktów spożywczych. Już w XVI wieku kolonizatorzy przywieźli na Wyspy Kanaryjskie różne winorośle, które następnie dostosowały się do wulkanicznego charakteru terenu. W rezultacie istnieje duża różnorodność win o chronionej nazwie pochodzenia unikalnych dla Wysp Kanaryjskich.
Autor: Magdalena Łydka