Najlepsze restauracje na Teneryfie

, Redaktor: Asia (Korektor: Pawel Ryszka) Tagi , , , ,

Teneryfa od zawsze była ulubionym miejscem słonecznych wakacji wśród Europejczyków. Wyspa obfituje w piękne plaże, niesamowite widoki i oczywiście fantastyczną kuchnię. Tradycyjne przepisy przez wieki powstawały pod wpływem wielu narodów, które żyły na tych terenach. Czym różnią się restauracje na Teneryfie w południowej i północnej części wyspy? Czego warto spróbować, aby poznać tradycyjne smaki kuchni kanaryjskiej?

  • Teneryfa jest wyspą bardzo atrakcyjną z punktu widzenia turysty – również pod względem czysto kulinarnym.
  • Na wyspie zjesz wiele dań charakterystycznych dla kuchni Wysp Kanaryjskich, ale też znajdziesz mnóstwo lokali serwujących potrawy z praktycznie każdego zakątka świata – nie tylko Hiszpanii, ale i chociażby z Włoch.
  • Poznaj najlepsze restauracje na Teneryfie i zainspiruj się do odwiedzenia którejś z nich. W naszym zestawieniu prezentujemy wyłącznie miejsca sprawdzone i takie, które po prostu Cię nie zawiodą.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Najlepsze restauracje w południowej Teneryfie

Na południu Teneryfy znajdują się najbardziej turystyczne miasta na wyspie. Odwiedzają je głównie Europejczycy i to właśnie pod ich gusta często dostosowywane są tradycyjne potrawy. Mimo to nadal można odnaleźć kilka naprawdę świetnych lokali z prawdziwie kanaryjskimi daniami. Warto jest czasem oddalić się nieco od centrum i poszukać restauracji zlokalizowanych na uboczu i takich, do których chętnie chodzą sami mieszkańcy.

Jednym z takich miejsc jest Tasca Tierras del Sur, znajdująca się przy Street Pedro Gonzalez Gomez w Granadilla de Abona. Chociaż znajduje się z dala od popularnych deptaków, warta jest wysiłku dotarcia do niej, zwłaszcza dzięki produktom, jakie wykorzystywane są w kuchni i które słyną  z wysokiej jakości. To konkretne miejsce wyróżnia się na tle innych lokali na Teneryfie. Zachwyca urozmaiconymi daniami w tym cudownym kozim serem z cebulą oraz oczywiście owocami morza.

Najsłynniejszą restauracją nie tylko na południu Teneryfy, ale i na całej wyspie jest Masia del Mar przy Calle el Muelle w uroczej miejscowości La Caleta. Oferuje głównie dania rybne serwowane z widokiem wprost na ocean. Jest to rodzinny biznes prowadzony od ponad 40 lat. Specjalizuje się w daniach rybnych, w tym szczególnie w paelli, homarze i świeżych ośmiornicach przygotowywanych z dużym pietyzmem. Dopełnieniem każdego posiłku będą z pewnością lokalne wina, których w tym miejscu nie brakuje.

Kuchnia międzynarodowa na Teneryfie

Inne, dość oryginalne miejsce to The Willows z kuchnią międzynarodową. Znajduje się w malowniczej miejscowości Los Cristianos przy Celle Hermano Pedro Bethencourt. W restauracji serwuje się różnego rodzaju dania kuchni europejskiej, ale i oczywiście tradycyjne hiszpańskie tapas. Menu jest pełne potraw, które serwowane są w typowo domowy stylu, nie oszczędzając na wielkości porcji, jednocześnie w rozsądnych cenach. Dopełnieniem każdego posiłku będzie z pewnością doskonała domowa sangria.

W poszukiwaniu autentycznych hiszpańskich smaków warto jest się wybrać do Meson Las Lanzas przy Avenida Noelia Afonso Cabrera w Playa de las Ameicas. Właściciel dba nie tylko o atmosferę w restauracji i najlepszą obsługę, ale i sam zarządza kuchnią. To spod ręki świetnie zarządzanego zespołu wychodzą jedne z najsmaczniejszych dań w mieście w doskonałej cenie. Restauracja nadaje się zarówno dla miłośników mięsnych dań, jak i owoców morze, znajdą się też propozycje dla wegetarian. Sztandarowymi potrawami są jednak smażone ryby i małże, ale też steki wołowe oraz pieczona jagnięcina. Jak na dobrą hiszpańską restaurację przystało, na przystawkę można skosztować znakomite tapas z kawałkami szynki iberyjskiej, krokietami, kalmarami czy nawet carpaccio z tuńczyka.

Włoskie smaki na Teneryfie

W zestawieniu najlepszych restauracji na Teneryfie nie może zabraknąć i włoskiego smaku. Antico Caffe sprawdza się idealnie na spokojną kolację, czy szybki lunch. W lokalu podaje się wyłącznie potrawy ze świeżych składników wysokiej jakości. Leży ona nieco na uboczu Adeje przy Calle Valencia, dzięki czemu nie jest przepełniona. Na szczególne uznanie w restauracji zasługują zwłaszcza klasyczne desery, takie jak millefeuille i panna cotta.

Restaurante Las Fuentes w Granadilla de Abona to restauracja, która chociaż z zewnątrz wydaje się nie wyróżniać niczym od pozostałych tego typu miejsc na Teneryfie, to jej kuchnia należy do jednych z bardziej tradycyjnych. Serwowane dania powstają wyłącznie z produktów lokalnych i na bazie starych receptur w tym słynne kozie sery, krokiety z dorsza, paella i pyszne desery.

Wyrafinowane restauracje na Teneryfie

Szukając nieco bardziej wyrafinowanej kuchni, pięknych wnętrz i eleganckiego podania w sam raz na romantyczną kolację we dwoje świetnym wyborem będzie Casa Tagoro. Znajduje się niedaleko głównego placu Calle del Valle Menendez w Los Cristianos. Międzynarodowy zespół wspólnie pracuje nad ulepszaniem swoich dań i sezonowością potraw. Menu opiera się głównie na owocach morza, ale można też skosztować przepiórki, czy risotto z buraków.

Molino Blanco przy Avenida de Austra w Costa Adeje to jedna z bardziej klimatycznych restauracji na wyspie. Właściciele chronią tradycyjne receptury i dążą w tym do perfekcji. Lokal posiada wystrój w stylu rustykalnym z elementami wystroju charakterystycznymi dla Wysp Kanaryjskich, jak chociażby biały młyn przy wejściu. Wieczorami odbywają się również występy z muzyką na żywo, która uzupełnia doskonałe dania serwowane przez kuchnię. W karcie znaleźć można m.in. galicyjską ośmiornicę i krewetki z czosnkiem lub małże w sosie marinara na przystawkę. Wśród dań głównych są świeże ryby w zależności od tego, jakie udało się złowić danego dnia przez lokalnych rybaków. Serwowane są najczęściej z kanaryjskimi ziemniakami i sosem mojo. Miłośnicy mięsa również nie będą zawiedzeni, szczególnie gdy spróbują steków z polędwicy i innych grillowanych mięs, a także kaczki przygotowywanej w confit w sosie cytrusowym.

Natomiast najbardziej obleganą restauracją na południu Teneryfy jest El Cine przy Calle Juan Bariajo w Los Cristianos. O niemal każdej porze dnia zatłoczona jest zarówno turystami, jak i samymi mieszkańcami miasta. Jest to restauracja ceniona zwłaszcza za owoce morza i inne znakomite dania serwowane z produktów pochodzących z lokalnych źródeł. Specjalnością El Cine są zwłaszcza smażone ośmiornice, grillowane mątwy czy kalmary. Popisowym daniem są jednak smażone sardynki z ziemniakami  z domowym sosem mojo.

Najlepsze restauracje na północy Teneryfy

Północ Teneryfy w przeciwieństwie do południa wyspy jest znacznie bardziej autentyczna i mniej nastawiona na turystów. Co za tym idzie, nie trudno jest znaleźć doskonałą i typową hiszpańską i kanaryjską kuchnię. Przykładem takiego miejsca jest El Coto de Antonio przy Calle del Perdon w Santa Cruz de Tenerife. Ta restauracja opiera się na autentycznej kuchni kanaryjskiej z przewagą owoców morza. Produkty wykorzystywane w potrawach pochodzą wyłącznie od lokalnych rybaków i przedsiębiorców codziennie rano na okolicznym rynku. Wśród sztandarowych dań w restauracji serwowane są takie potrawy jak królik, czy grillowane kalmary podawane zawsze z czarnymi, kanaryjskimi ziemniakami i oczywiście sosem mojo.

Również w Santa Cruz de Tenerife znajduje się kolejna świetna restauracja Los Troncos przy Calle General Goded. To tradycyjnie hiszpański lokal z owocami morza i stekami znajdujący się nieco na uboczu głównych, zatłoczonych ulic. Chociaż budynek z zewnątrz nie wydaje się zachwycający, to urzeka dobrą kuchnią i miłą atmosferą. Goście Los Troncos mogą skosztować m.in. różnego rodzaju pysznych sałatek albo królika w sosie salmorejo. Jest on najpierw marynowany w winie i occie oraz przyprawach i ziołach, a następnie smażony do miękkości na oliwie z oliwek. Dla wytrawnych smakoszy prawdziwego kawałka mięsa zaskoczeniem może być specjalność kucharza, a mianowicie pieczona golonka wieprzowa.

Eleganckie restauracje na Teneryfie

Jednym z bardziej eleganckich miejsc na północnym wybrzeżu Teneryfy, nadającym się na wykwintną kolację jest El Taller Seve Diaz przy Calle San Felipe w Puerto de la Cruz. Wyróżnia się minimalistycznym i eleganckim podaniem dań, które jednak bazują na tradycyjnych smakach kuchni hiszpańskiej, kanaryjskiej oraz śródziemnomorskiej. Ta mała restauracyjka utrzymuje niesamowity klimat i serwuje potrawy na najwyższym poziomie. Wśród najbardziej polecanych z nich przewijają się m.in. dorsz confit podawany z chrupiącą cebulką i olejem paprykowym oraz ravioli z nadzieniem z ryb, a to wszystko w towarzystwie doskonałego lokalnego wina i w przystępnej cenie.

Bambi Gourmet przy Calle Enrique Talg w Puerto de la Cruz to restauracja z kuchnią śródziemnomorską i hiszpańską. Zachwyca przede wszystkim policzkami wołowymi, gulaszem wieprzowym i cielęcym oraz zachwycającymi deserami. Są one serwowane w cudowny sposób, przypominając realistycznie wyglądające owoce. Wśród najlepszych deserów na uwagę zasługuje zwłaszcza strudel jabłkowy z lodami oraz baklawa. Dopełnieniem każdego posiłku są również znakomite wina domowe w szerokiej palecie możliwości.

Restauracje na Teneryfie z gwiazdką Michelin

Restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Mechelin to nowoczesna i eksperymentalna M.B Martina Berasategui znajdująca się w Guia de Isora Tenerife przy Carretera General. To miejsce, które nieustannie szuka harmonii pomiędzy tradycyjną kuchnią kanaryjską i innowacją i to z powodzeniem. Menu dzieli się na podstawowe, w którym można skosztować przystawek takich jak sałatka ze skorupiaków, czy kawior. Na dania główne natomiast warto wybrać grillowanego morszczuka owiniętego w plastry wieprzowiny iberyjskiej, czy pieczonego okonia. Miłośnicy mięs mogą natomiast spróbować polędwicy galicyjskiej podawanej na boćwinie i grzybach z kluskami truflowymi i pianką serową, oraz jelenia Wellington na jabłku w sosie i kruszonce z wiśni, glazurowanych winogron i kasztanów. W menu degustacyjnym natomiast znajdują się takie specjały jak krewetki marynowane w soku z oliwek i pomarańczy z pysznymi dodatkami, świeże ravioli nadziewane truflami czy żółtko drobiowe podawane z sałatą z ziół, buraka, sera kanaryjskiego i płatków trufli.

Trzymając się restauracji wyróżnionych przez przewodnik Michelin, nie sposób nie wspomnieć o Steakhouse Brunelli przy Calle Bencomo w Puerto de la Cruz. Charakteryzuje się doskonałymi potrawami z grilla przygotowywanymi na ogniu bezpośrednio w otwartej kuchni widocznej z sali. W menu klasycznym znajdują się m.in. krem z rukwi wodnej, łopatka jagnięca, kotlet cielęcy, czy stek w wadze 1 kg. Natomiast w menu degustacyjnym znajdują się takie przysmaki jak krokiet z kałamarnicy, zupa curry z brandy, tarta bazująca na kanaryjskich ziemniakach oraz oczywiście najlepsze mięsa dojrzewające przygotowywane w restauracji.

Podsumowanie

Teneryfa jest miejscem, które pod wieloma względami potrafi zachwycić. Jednym z tych aspektów, na polu których wyróżnia się na tle wszystkich innych wysp kanaryjskich jest kuchnia. Znajdziesz tu wiele dań charakterystycznych wyłącznie dla tej wyspy, ale i mnóstwo potraw “zapożyczonych” z innych wysp kanaryjskich. Jeśli więc zdecydowałeś się na wakacje na Teneryfie, możesz mieć pewność, że miejsce to nie zawiedzie Cię pod kątem czysto kulinarnym.

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl
Poprzedni

San Cristóbal de La Laguna

Wypożyczalnia samochodów na Teneryfie

Następny

Dodaj komentarz