Najlepsze restauracje na Teneryfie?

, Korektor: Asia Tagi , , , ,

Teneryfa od zawsze była ulubionym miejscem słonecznych wakacji wśród Europejczyków. Wyspa obfituje w piękne plaże, niesamowite widoki i oczywiście fantastyczną kuchnię. Tradycyjne przepisy przez wieki powstawały pod wpływem wielu narodów, które żyły na tych terenach. Czym różnią się restauracje na Teneryfie w południowej i północnej części wyspy? Czego warto spróbować, aby poznać tradycyjne smaki kuchni kanaryjskiej?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Najlepsze restauracje w południowej Teneryfie

Na południu Teneryfy znajdują się najbardziej turystyczne miasta na wyspie. Odwiedzają je głównie Europejczycy i to właśnie pod ich gusta często dostosowywane są tradycyjne potrawy. Mimo to nadal można odnaleźć kilka naprawdę świetnych lokali z prawdziwie kanaryjskimi daniami. Warto jest czasem oddalić się nieco od centrum i poszukać restauracji zlokalizowanych na uboczu i takich, do których chętnie chodzą sami mieszkańcy.

Jednym z takich miejsc jest Tasca Tierras del Sur znajdująca się przy Street Pedro Gonzalez Gomez w Granadilla de Abona. Chociaż znajduje się z dala od popularnych deptaków, warta jest wysiłku dotarcia do niej, zwłaszcza dzięki produktom, jakie wykorzystywane są w kuchni i które słyną  z wysokiej jakości. To konkretne miejsce wyróżnia się na tle innych lokali na Teneryfie. Zachwyca urozmaiconymi daniami w tym cudownym kozim serem z cebulą oraz oczywiście owocami morza.

Najsłynniejszą restauracją nie tylko na południu Teneryfy, ale i na całej wyspie jest Masia del Mar przy Calle el Muelle w uroczej miejscowości La Caleta. Oferuje głównie dania rybne serwowane z widokiem wprost na ocean. Jest to rodzinny biznes prowadzony od ponad 40 lat. Specjalizuje się w daniach rybnych, w tym szczególnie w paelli, homarze i świeżych ośmiornicach przygotowywanych z dużym pietyzmem. Dopełnieniem każdego posiłku będą z pewnością lokalne wina, których w tym miejscu nie brakuje.

Kuchnia międzynarodowa na Teneryfie

Inne, dość oryginalne miejsce to The Willows z kuchnią międzynarodową. Znajduje się w malowniczej miejscowości Los Cristianos przy Celle Hermano Pedro Bethencourt. W restauracji serwuje się różnego rodzaju dania kuchni europejskiej, ale i oczywiście tradycyjne hiszpańskie tapas. Menu jest pełne potraw, które serwowane są w typowo domowy stylu, nie oszczędzając na wielkości porcji, jednocześnie w rozsądnych cenach. Dopełnieniem każdego posiłku będzie z pewnością doskonała domowa sangria.

W poszukiwaniu autentycznych hiszpańskich smaków warto jest się wybrać do Meson Las Lanzas przy Avenida Noelia Afonso Cabrera w Playa de las Ameicas. Właściciel dba nie tylko o atmosferę w restauracji i najlepszą obsługę, ale i sam zarządza kuchnią. To spod ręki świetnie zarządzanego zespołu wychodzą jedne z najsmaczniejszych dań w mieście w doskonałej cenie. Restauracja nadaje się zarówno dla miłośników mięsnych dań, jak i owoców morze, znajdą się też propozycje dla wegetarian. Sztandarowymi potrawami są jednak smażone ryby i małże, ale też steki wołowe oraz pieczona jagnięcina. Jak na dobrą hiszpańską restaurację przystało, na przystawkę można skosztować znakomite tapas z kawałkami szynki iberyjskiej, krokietami, kalmarami czy nawet carpaccio z tuńczyka.

Włoskie smaki na Teneryfie

W zestawieniu najlepszych restauracji na Teneryfie nie może zabraknąć i włoskiego smaku. Antico Caffe sprawdza się idealnie na spokojną kolację, czy szybki lunch. W lokalu podaje się wyłącznie potrawy ze świeżych składników wysokiej jakości. Leży ona nieco na uboczu Adeje przy Calle Valencia, dzięki czemu nie jest przepełniona. Na szczególne uznanie w restauracji zasługują zwłaszcza klasyczne desery, takie jak millefeuille i panna cotta.

Restaurante Las Fuentes w Granadilla de Abona to restauracja, która chociaż z zewnątrz wydaje się nie wyróżniać niczym od pozostałych tego typu miejsc na Teneryfie, to jej kuchnia należy do jednych z bardziej tradycyjnych. Serwowane dania powstają wyłącznie z produktów lokalnych i na bazie starych receptur w tym słynne kozie sery, krokiety z dorsza, paella i pyszne desery.

Wyrafinowane restauracje na Teneryfie

Szukając nieco bardziej wyrafinowanej kuchni, pięknych wnętrz i eleganckiego podania w sam raz na romantyczną kolację we dwoje świetnym wyborem będzie Casa Tagoro. Znajduje się niedaleko głównego placu Calle del Valle Menendez w Los Cristianos. Międzynarodowy zespół wspólnie pracuje nad ulepszaniem swoich dań i sezonowością potraw. Menu opiera się głównie na owocach morza, ale można też skosztować przepiórki, czy risotto z buraków.

Molino Blanco przy Avenida de Austra w Costa Adeje to jedna z bardziej klimatycznych restauracji na wyspie. Właściciele chronią tradycyjne receptury i dążą w tym do perfekcji. Lokal posiada wystrój w stylu rustykalnym z elementami wystroju charakterystycznymi dla Wysp Kanaryjskich, jak chociażby biały młyn przy wejściu. Wieczorami odbywają się również występy z muzyką na żywo, która uzupełnia doskonałe dania serwowane przez kuchnię. W karcie znaleźć można m.in. galicyjską ośmiornicę i krewetki z czosnkiem lub małże w sosie marinara na przystawkę. Wśród dań głównych są świeże ryby w zależności od tego, jakie udało się złowić danego dnia przez lokalnych rybaków. Serwowane są najczęściej z kanaryjskimi ziemniakami i sosem mojo. Miłośnicy mięsa również nie będą zawiedzeni, szczególnie gdy spróbują steków z polędwicy i innych grillowanych mięs, a także kaczki przygotowywanej w confit w sosie cytrusowym.

Natomiast najbardziej obleganą restauracją na południu Teneryfy jest El Cine przy Calle Juan Bariajo w Los Cristianos. O niemal każdej porze dnia zatłoczona jest zarówno turystami, jak i samymi mieszkańcami miasta. Jest to restauracja ceniona zwłaszcza za owoce morza i inne znakomite dania serwowane z produktów pochodzących z lokalnych źródeł. Specjalnością El Cine są zwłaszcza smażone ośmiornice, grillowane mątwy czy kalmary. Popisowym daniem są jednak smażone sardynki z ziemniakami  z domowym sosem mojo.

Najlepsze restauracje na północy Teneryfy

Północ Teneryfy w przeciwieństwie do południa wyspy jest znacznie bardziej autentyczna i mniej nastawiona na turystów. Co za tym idzie, nie trudno jest znaleźć doskonałą i typową hiszpańską i kanaryjską kuchnię. Przykładem takiego miejsca jest El Coto de Antonio przy Calle del Perdon w Santa Cruz de Tenerife. Ta restauracja opiera się na autentycznej kuchni kanaryjskiej z przewagą owoców morza. Produkty wykorzystywane w potrawach pochodzą wyłącznie od lokalnych rybaków i przedsiębiorców codziennie rano na okolicznym rynku. Wśród sztandarowych dań w restauracji serwowane są takie potrawy jak królik, czy grillowane kalmary podawane zawsze z czarnymi, kanaryjskimi ziemniakami i oczywiście sosem mojo.

Również w Santa Cruz de Tenerife znajduje się kolejna świetna restauracja Los Troncos przy Calle General Goded. To tradycyjnie hiszpański lokal z owocami morza i stekami znajdujący się nieco na uboczu głównych, zatłoczonych ulic. Chociaż budynek z zewnątrz nie wydaje się zachwycający, to urzeka dobrą kuchnią i miłą atmosferą. Goście Los Troncos mogą skosztować m.in. różnego rodzaju pysznych sałatek albo królika w sosie salmorejo. Jest on najpierw marynowany w winie i occie oraz przyprawach i ziołach, a następnie smażony do miękkości na oliwie z oliwek. Dla wytrawnych smakoszy prawdziwego kawałka mięsa zaskoczeniem może być specjalność kucharza, a mianowicie pieczona golonka wieprzowa.

Eleganckie restauracje na Teneryfie

Jednym z bardziej eleganckich miejsc na północnym wybrzeżu Teneryfy, nadającym się na wykwintną kolację jest El Taller Seve Diaz przy Calle San Felipe w Puerto de la Cruz. Wyróżnia się minimalistycznym i eleganckim podaniem dań, które jednak bazują na tradycyjnych smakach kuchni hiszpańskiej, kanaryjskiej oraz śródziemnomorskiej. Ta mała restauracyjka utrzymuje niesamowity klimat i serwuje potrawy na najwyższym poziomie. Wśród najbardziej polecanych z nich przewijają się m.in. dorsz confit podawany z chrupiącą cebulką i olejem paprykowym oraz ravioli z nadzieniem z ryb, a to wszystko w towarzystwie doskonałego lokalnego wina i w przystępnej cenie.

Bambi Gourmet przy Calle Enrique Talg w Puerto de la Cruz to restauracja z kuchnią śródziemnomorską i hiszpańską. Zachwyca przede wszystkim policzkami wołowymi, gulaszem wieprzowym i cielęcym oraz zachwycającymi deserami. Są one serwowane w cudowny sposób, przypominając realistycznie wyglądające owoce. Wśród najlepszych deserów na uwagę zasługuje zwłaszcza strudel jabłkowy z lodami oraz baklawa. Dopełnieniem każdego posiłku są również znakomite wina domowe w szerokiej palecie możliwości.

Restauracje na Teneryfie z gwiazdką Michelin

Restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Mechelin to nowoczesna i eksperymentalna M.B Martina Berasategui znajdująca się w Guia de Isora Tenerife przy Carretera General. To miejsce, które nieustannie szuka harmonii pomiędzy tradycyjną kuchnią kanaryjską i innowacją i to z powodzeniem. Menu dzieli się na podstawowe, w którym można skosztować przystawek takich jak sałatka ze skorupiaków, czy kawior. Na dania główne natomiast warto wybrać grillowanego morszczuka owiniętego w plastry wieprzowiny iberyjskiej, czy pieczonego okonia. Miłośnicy mięs mogą natomiast spróbować polędwicy galicyjskiej podawanej na boćwinie i grzybach z kluskami truflowymi i pianką serową, oraz jelenia Wellington na jabłku w sosie i kruszonce z wiśni, glazurowanych winogron i kasztanów. W menu degustacyjnym natomiast znajdują się takie specjały jak krewetki marynowane w soku z oliwek i pomarańczy z pysznymi dodatkami, świeże ravioli nadziewane truflami czy żółtko drobiowe podawane z sałatą z ziół, buraka, sera kanaryjskiego i płatków trufli.

Trzymając się restauracji wyróżnionych przez przewodnik Michelin, nie sposób nie wspomnieć o Steakhouse Brunelli przy Calle Bencomo w Puerto de la Cruz. Charakteryzuje się doskonałymi potrawami z grilla przygotowywanymi na ogniu bezpośrednio w otwartej kuchni widocznej z sali. W menu klasycznym znajdują się m.in. krem z rukwi wodnej, łopatka jagnięca, kotlet cielęcy, czy stek w wadze 1 kg. Natomiast w menu degustacyjnym znajdują się takie przysmaki jak krokiet z kałamarnicy, zupa curry z brandy, tarta bazująca na kanaryjskich ziemniakach oraz oczywiście najlepsze mięsa dojrzewające przygotowywane w restauracji.

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl
Poprzedni

San Cristóbal de La Laguna

Wypożyczalnia samochodów na Teneryfie

Następny

Dodaj komentarz