Smaki Lanzarote

Tagi , , ,

Lanzarote to jedna z najpiękniejszych wysp w Kanaryjskim Archipelagu. Faktem jest, że nie przyciąga ona tak dużej ilości turystów jak np. Fuerteventura, aczkolwiek można łatwo zauważyć, że powoli zyskuje coraz to większą popularność. Lanzarote to mniejsza i nieco spokojniejsza wyspa, która jednak ma Ci wiele do zaoferowania. Przede wszystkim, to właśnie tam spotkasz się ze świetnie rozwiniętą bazą gastronomiczną, która pozwli Ci na bliższe poznanie najlepszych dań hiszpańskiej kuchni! Wobec tego, jakie są najlepsze i najpopularniejsze smaki na Lanzarote?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Królowa Paella

Wyspa Lanzarote – administracyjnie – przynależy do Hiszpani. Możesz się więc łatwo domyślić, że to właśnie kuchnia i kultura tego kraju są tam dominującym nurtem. Jednocześnie nawet tradycyjna, hiszpańska kuchnia na Lanzarote została nieco urozmaicona i doprawiona smakami wyspy. Jeśli wybierasz się na Lanzarote na wakacje, wówczas koniecznie musisz spróbować dania o dźwięcznej nazwie Paella. Jest to kultowe i regionalne danie kuchni hiszpańskiej składające się w dużej mierze ze smażonego ryżu i różnorodnych dodatków.

W kontynentalnej części Hiszpanii możesz spotkać się z różnymi odmianami paella. Niektóre restauracje przyrządzają ją z dodatkiem chorizo, zaś inne korzystają np. z mięsa drobiowego oraz warzyw. Jednak na Lanzarote paella serwowana jest w najbardziej tradycyjnej wersji, czyli z krewetkami i owocami morza. Są one skąpane w krótko ziarnistym ryżu oraz różnorodnych warzywach, które najczęściej pochodzą całkowicie z lokalnych i w pełni ekologicznych upraw. Całość doprawiana jest także sosem pomidorowym oraz szafranem. To właśnie ta przyprawa nadaje paella wyjątkowy i głęboki smak. W restauracjach na Lanzarote możesz poprosić zarówno o wersję pikantną – z dodatkiem chilli, ale także łagodną – w której dominuje posmak i aromat świeżych ziół.

Owoce morza

Musisz wiedzieć, że kuchnia hiszpańska z natury jest bardzo zdrowa i bogata w owoce morza. Wszelakie krewetki i ryby stanowią podstawę hiszpańskiego jadłospisu i nie inaczej jest na wyspie Lanzarote! Szczególnie popularne jest tam danie o dźwięcznej nazwie gambas al ajillo. Jest to potrawa wyjątkowo prosta, składająca się jedynie z kilku składników, która jednak wyróżnia się wyjątkowo głębokim i intensywnym smakiem. Gambas al ajillo to nic innego jak krewetki serwowane w oliwie z oliwek, z dodatkiem świeżej pietruszki oraz ostrej papryczki. Co ciekawe, zwróć szczególną uwagę na formę podania tego dania.

Na wyspie Lanzarote, podobnie jak w całej Hiszpanii, gambas al ajillo serwowane są w niewielkich, glinianych naczyniach lub na niewielkich patelniach.  Drugim, popularnym daniem na bazie owoców morza, które musisz skosztować na Lanzarote jest puntillas de calamar. Jest to najczęściej „tapas” czyli przystawka przed daniem głównym. Są to kalmary w cieście, smażone w głębokim oleju z dodatkiem soku z cytryny!

Kawałki kurczaka są pieczone i smażone na ruszcie nad kamieniem wulkanicznym. Znajduje się w Parku Narodowym Timanfaya, Lanzarote, Wyspy Kanaryjskie, Hiszpania., licencja: shutterstock/By Wynian
Kawałki kurczaka są pieczone i smażone na ruszcie nad kamieniem wulkanicznym. Znajduje się w Parku Narodowym Timanfaya, Lanzarote, Wyspy Kanaryjskie, Hiszpania., licencja: shutterstock/By Wynian

Najpopularniejsze dania na Lanzarote

Dania na Lanzarote są wyjątkowo różnorodne, choć faktycznie dominują tam owoce morza. Niemniej jednak jeśli spędzasz swoje wakacje na tej wyspie, to w restauracji koniecznie zamów:

  • Mejillones al vapor / a la marinera – sa to małże gotowane na parze z dodatkiem aksamitnego sosu z białego wina. 
  • Papas arrugadas – nazwę tego dania można przetłumaczyć jako „marszczone ziemniaki”. Jest to klasyk z Wysp Kanaryjskich, który koniecznie musisz spróbować! Gotowane ziemniaki w skórce podawane są z czterema, różnymi sosami – od mocno pikantnego, do najbardziej łagodnego.
  • Queso frito z marmoladą figową – to z kolei smażony – lub grillowany – ser, który serwowany jest w towarzystwie marmolady figowej. 
  • Bienmesabe – to jeden z najpopularniejszych deserów na Lanzarote!

Jak więc widzisz, smaki wyspy mogę Cię zaskoczyć i sprawić, że chętnie na Lanzarote powrócisz!

Wino z Lanzarote

Możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, że wyspa Lanzarote słynie także z produkcji lokalnego wina. Nazywa się ono Malvasia, co również jest nazwą popularnego szczepu winogron uprawianego na wyspie. Wino Malvasia jest winem białym o wyjątkowo intensywnym aromacie i delikatnym smaku. Jest to wyjątkowo orzeźwiający trudnek, który świetnie skomponuje się z owocami morza!

Najlepsze restauracje – Lanzarote

Lanzarote to wyspa, która może pochwalić się świetnie rozwiniętą bazą gastronomiczną. Do najczęściej rekomendowanych restauracji należą:

  • Salmarina – to restauracja z tradycyjną kuchnią w miejscowości La Santa;
  • La Tinosa – to również lokal z tradycyjną kuchnią Lanzarote, który znajduje się w Puerto del Carmen;
  • Casa Rafa – ta restauracja również zaserwuje Ci najlepsze i najpopularniejsze smaki wyspy. Znajdziesz ją w El Golfo.

Oprócz tego, na Lanzarote znajdziesz wiele, mniejszych lokali gastronomicznych, do których również możesz się udać! 

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska jest przede wszystkim zdrowa i sycąca. Faktem jest, że dominują w niej pikantne smaki i ziołowe aromaty, aczkolwiek możesz skusić się także na kilka, tradycyjnych deserów. Na wyspie Lanzarote będziesz mógł skosztować kuchni hiszpańskiej w nieco oryginalniejszym i bardziej urozmaiconym wydaniu. Takiej kulinarnej przygody z pewnością nie zapomniesz na długi czas!

Autor: Daria Gajewska

Poprzedni

Playa de el Callejoncito

La Palma – szpitale i placówki medyczne

Następny

Dodaj komentarz